Tahminlere göre, gıdaların kızartılarak pisirilmesi Orta Asya‘dan gelmektedir. Tarihçesi tam belli olmamakla beraber, IÖ 2000 yıllarından beri kızartma yapıldıgı düsünülmekte. İÖ 200’de Cato’nun tarif ettigi gibi, Romalıların unlu bir gıdası olan Scriblita’nın, günümüzde bilinen Donut’ın atası oldugu düsünülmekte.
Mayalı hamur kasık ile kopartılarak kızgın yaga atılır ve farklı sekiller verilirdi.
İS 700 ila 800 seneleri arasında kızartma sanatı Çin’den Japonyaya gelmistir. O zamanlarda kızartma yagı çok pahalı oldugundan, gıdaların kızartılması yalnızca Budist tapınaklarında yapılmakta idi. Arap ülkelerinde 8. ve 14.YY’larda koyun yagının kızartma yagı olarak kullanılması,bu yagın imalatı ve depolanması ile ilgili kitaplar yazılmıstır.
Kısa sürede tüm dünyada kızartma islemi her türlü gıdanın pisirilmesi için alısagelmis bir yöntem oldu.
Günümüzde Kızartma. Kızartma islemi saglıksız algılansa bile çok hos sonuçlar ortaya çıkabiliyor ve bizleri sasırtabiliyor.
Pisirme süresinin kısa olması, gıdanın uzun pisirme islemlerindeki gibi yumusamasına ve bozulmasına, olusan koruyucu kabuk kısmı gıdanın içersindeki suyun kaçmasına engel olmakta. Yüksek kızartma sıcaklıgı gıdanın yag çekmesini engellemekte.
Dogru yöntemle kızartma yapanlar, çabuk ve kısa zamanda hazırlanan, saglıklı ve lezzetli yemekler yapıyorlar.