Title Image

Blog

Atık Yağların Geri Dönüşüm Kontrolü

Geri dönüşüm sadece plastik, kâğıt, cam gibi ambalaj malzemelerini değil, kullandığımız ürünün kendisini de kapsıyor. Atık yağ denince aklımıza hemen endüstriyel kullanım gelmesin. Evlerimizde kızartma hazırlarken kullandığımız yağları da mutlaka geri dönüşüme sokmak gerekiyor. 

Atık yağlar, döküldükleri çevrede kötü kokulara yol açabildiği gibi etrafta bir ateş kaynağı olması durumunda kolaylıkla alev alabiliyor. Bu durum orman yangınlarına sebep olabiliyor. Amerika’da yapılan bir araştırma da lavaboya dökülen atık yağların kanalizasyon sistemlerinin tıkanmasına sebep olduğu belirtiliyor. Yapışkan yapısı nedeniyle drenaj sistemine tutunuyor, kanalizasyon borularındaki diğer atıkların ona yapışıp kalmasını sağlıyor. Bu durum su arıtma tesislerine zarar veriyor, temizlik maliyetlerini artırıyor, taşmalara neden oluyor.

Avrupa’da yaklaşık 20 milyon ton yağ tüketilmekte ve bütün çabalara rağmen, evlerde kullanılan kızartma amaçlı yağların ancak % 10 kadarı toplanabilmektedir. Almanya’da atık yağ toplama, arıtma ve değerlendirme şirketleri atık yağlar için 50-200 litre arasında değişen plastik ve metal kaplar kullanarak geri dönüşüme göndermektedir. Fransa’da 6 büyük atık yağ toplayıcı şirket 1-200 litre arasında değişen kaplar kullanarak atık yağların % 90’ını toplayarak geri dönüşüm için adımlar atmaktadır. Kullanımda olan yağların kullanılmaz hale gelmesiyle geri dönüşüme göndererek, insan sağlığını olumsuz yönde etkilemesi önlenmiş olacaktır. Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği, hem atık yağların yasal olmayan yollarla imhasının veya kullanımının önlenmesine hem de kaybolan bir enerji kaynağının değerlendirilmesine katkı sağlayacaktır.